A villa története

Az ingatlan előbb a bútorgyáros Lingel, majd az áruház-tulajdonos Nagykovácsi, 1939-től pedig az építési nagyvállalkozó Sorg család birtokába került. A villát jelenlegi formájára a kőbányai iparmágnás, Sorg Antal fia alakíttatta át. Ifjabb Sorg Antal éveket töltött az argentínai Córdobában, ahol beleszeretett a helyi koloniális stílusba. Az átépítési megbízatást a neves képző- és iparművész, Falus Elek kapta.
A neokoloniális stílusú palota a háború végén volt szovjet főhadiszállás is, majd államosították, így vált Tildy Zoltán köztársasági elnöki nyaralójává, majd az állampárt vezetőinek elzárt pihenőhelyévé.
Levéltári források szerint 1956. november 16-án titkos tárgyalások folytak a villában. A szovjetek itt ismertették Kádár Jánossal a Nagy Imre-csoport elrablásának és Romániába deportálásának tervét. Kádár, anélkül, hogy a kormányt tájékoztatta volna, beleegyezését adta a tervhez.
A komplexum a rendszerváltást követően egy évtizedig Villa Étterem néven az MSZP-hez kötődő gazdasági szervezet tulajdonában működött, az 1998-as választások után az ingatlan az államkincstár vagyonába került.
Az időközben kiüresített és lakatlan villa tulajdonjogát 2006-ban Leányfalu Nagyközség Önkormányzata kapta meg. A műemléki védelem alatt álló 7 hektáros területen fekvő ingatlan további hasznosítására az önkormányzat befektetők jelentkezését is várja.á
További információ itt: http://www.leanyfaluanno.hu/leanyfalu-kepekben/sorg-villa